Η εκπόνηση φοιτητικών εργασιών είναι ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια των σπουδών για τους περισσότερους σπουδαστές. Είτε πρόκειται για προπτυχιακές είτε για μεταπτυχιακές εργασίες είτε ακόμα και για εργασίες διδακτορικού επιπέδου, υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που αν τα ακολουθήσεις πιστά, η συγγραφή της φοιτητικής εργασίας που έχεις αναλάβει θα γίνει πολύ πιο εύκολη. Αν αναρωτιέσαι, λοιπόν, πώς να γράψεις μια εργασία για το πανεπιστήμιο, παρακάτω σου έχουμε μερικές πολύ απλές συμβουλές για να έχεις ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Πώς γράφω μια εργασία για το πανεπιστήμιο σε πέντε απλά βήματα
Κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές μπορεί να φαίνονται αυτονόητες, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι τα ακόλουθα βήματα παραλείπονται πολύ συχνά από τους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να μην έχουν οι εργασίες τους την προσδοκώμενη επιτυχία. Διάβασέ τα προσεκτικά και ακολούθησέ τα πιστά, λοιπόν!
- Διάβασε καλά το θέμα
Κι όμως! Αυτή είναι η συχνότερη αιτία που μια εργασία βγαίνει εκτός θέματος. Για να μην ξοδέψεις πολύτιμο χρόνο και ενέργεια στη συνέχεια χωρίς τελικό αντίκρισμα, βεβαιώσου ότι έχεις κατανοήσει πλήρως το θέμα της εργασίας σου. Διάβασέ το ξανά και ξανά, υπογράμμισε λέξεις-κλειδιά, δώσε προσοχή στα υποερωτήματα, σημείωσε απορίες και μετάφερέ τις στον καθηγητή ή την καθηγήτριά σου. Όσο καλύτερα κατανοήσεις ποιο είναι το ζητούμενο, τόσο καλύτερα θα μπορέσεις να αποδόσεις. Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος για όλα αυτά, οπότε μην αφήσεις την εκπόνηση της φοιτητικής εργασίας σου για την τελευταία μέρα πριν από την προθεσμία παράδοσης! Ξεκίνα όσο νωρίτερα μπορείς.
- Βρες την κατάλληλη βιβλιογραφία
Οι πηγές που θα χρησιμοποιήσεις στην εργασία σου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και πρέπει να είναι αξιόπιστες. Απόφυγε τα τυχαία άρθρα στο διαδίκτυο και την Wikipedia και επίλεξε τις πηγές που προτείνονται από τον επιβλέποντα καθηγητή, βιβλία συγγραφέων που θεωρούνται αυθεντίες στον τομέα σου κ.λπ. Το Google Scholar μπορεί, επίσης, να σε βοηθήσει στην αναζήτηση αξιόπιστων συγγραμμάτων.
- Κάνε ένα προσχέδιο για την φοιτητική εργασία σου
Όσο βαρετό κι αν ακούγεται, το προσχέδιο θα σου γλιτώσει χρόνο και κόπο στην πορεία και θα σε βοηθήσει να μείνεις εντός θέματος και εντός ορίου λέξεων. Πριν ξεκινήσεις την εκπόνηση της εργασίας σου για το πανεπιστήμιο, κάνε ένα μικρό πλάνο όπου θα περιγράφεις τον σκελετό της εργασίας και τι θα περιέχει συνοπτικά κάθε ενότητα.
- Πώς να γράψεις μια εργασία για το πανεπιστήμιο
Ήρθε η ώρα της συγγραφής της φοιτητικής σου εργασίας! Η εργασία σου θα πρέπει να αποτελείται από την εισαγωγή, το κυρίως θέμα και τον επίλογο-συμπεράσματα. Αν ξεκινήσεις από την εισαγωγή, πρόσεξε να μην πλατιάζεις. Η εισαγωγή σου θα πρέπει να αποτελεί μόνο το 10% της συνολικής σου εργασίας και να αναφέρει συνοπτικά τον σκοπό και το περιεχόμενο της εργασίας σου. Για να εξασφαλίσεις ότι η εισαγωγή σου θα είναι ακριβής, μπορείς να την αφήσεις για το τέλος.
Το κυρίως θέμα είναι και το βασικό κομμάτι της εργασίας σου και θα πρέπει να αποτελεί περίπου το 80% αυτής. Εδώ θα πρέπει να αναφέρεις τα επιχειρήματά σου (ένα σε κάθε παράγραφο), συνοδευόμενα πάντα από την αντίστοιχη πηγή. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να προσέξεις πολύ τον κίνδυνο λογοκλοπής. Φρόντιζε να ακολουθείς πάντοτε τους σχετικούς κανόνες και αν χρησιμοποιήσεις αυτούσιο απόσπασμα, μην παραλείπεις ποτέ την αναφορά στην αντίστοιχη πηγή.
Ο επίλογος θα πρέπει να έχει έκταση αντίστοιχη με την εισαγωγή σου. Εδώ θα πρέπει να αναδιατυπώσεις τα επιχειρήματά σου και να αναφέρεις τα συμπεράσματα στα οποία έχεις καταλήξει.
- Έλεγξε την εργασία σου πριν την τελική υποβολή της
Αυτό είναι ένα στάδιο που παραλείπουν οι περισσότεροι, ωστόσο είναι απολύτως απαραίτητο για μια επιτυχημένη φοιτητική εργασία. Ιδανικά, θα ήταν καλό να ξαναδείς την εργασία σου αφού έχει περάσει τουλάχιστον μία μέρα από τότε που την ολοκλήρωσες. Έτσι θα μπορείς να τη διαβάσεις με καθαρό μυαλό, θα αναγνωρίσεις ευκολότερα τυχόν λάθη και θα μπορέσεις να διαπιστώσεις αν έχεις ξεφύγει από το θέμα ή αν κάποιο επιχείρημα χρειάζεται καλύτερη επεξήγηση. Τέλος, αν έχεις ξεπεράσει το όριο λέξεων, αυτή είναι η στιγμή που μπορείς να αφαιρέσεις κάποια στοιχεία.
Και bonus tip:
- Ζήτα βοήθεια
Αν αντιμετωπίζεις οποιαδήποτε δυσκολία με την εκπόνηση της φοιτητικής εργασίας που σου έχει ανατεθεί, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια! Οι έμπειροι καθηγητές μας μπορούν να σε βοηθήσουν σε κάθε στάδιο συγγραφής της εργασίας σου ή και να αναλάβουν την ολοκληρωτική εκπόνησή της με υπευθυνότητα και απόλυτη εχεμύθεια. Επικοινώνησε μαζί μας σήμερα για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες σου.
Συγχαρητήρια! Μόλις εκπόνησες με επιτυχία την εργασία σου για το πανεπιστήμιο!